Het kan erg lastig zijn om een nieuwe laptop te kopen; er is veel keuze en je weet niet altijd wat belangrijk is voor jouw laptopgebruik. Wordt het een zakelijke laptop? Privé? Misschien wil je er wel mee gamen! Voor elk doel zijn er weer andere punten waar je op dient te letten, en deze kunnen lastig zijn om te onthouden.

Hier helpen wij je bij! Voor dit artikel hebben wij een lijstje opgesteld met punten waarop je dient te letten als je een laptop kopen wil. Let dus goed op!

Besturingssysteem

We kennen drie verschillende besturingssystemen: Microsoft Windows, Chrome OS en MacOS. Deze laatste twee ken je mogelijk onder de respectievelijke namen Chromebook en MacBook. De meeste laptops gebruiken Microsoft als besturingssysteem. Hierbij heb je dan ook de meeste keuze.

Gebruik jij je laptop alleen om te internetten of documenten te typen, dan heb je genoeg aan een ChromeBook. Ben je echter het besturingssysteem van Apple gewend, dan is de MacBook aan te raden. Ook voor video- en fotobewerking is deze erg geschikt.

Omvang

Het maakt nogal uit of jij je laptop elke dag meeneemt voor college, of dat je hem de hele dag thuis laat en er enkel achter kruipt om te gamen. Je wilt natuurlijk dat de grootte en het gewicht aansluiten bij je behoeften.

Kleinere laptops zijn een goede optie voor portable gebruik. Het nadeel is echter dat deze laptops soms moeite hebben met zware programma’s zoals Photoshop. Je komt hiervoor al snel bij een wat grotere laptop uit.

Geheugen en processor

Hoe minder je je laptop of zware programma’s gebruikt, hoe lichter je natuurlijk uit mag komen met het werkgeheugen en de processor. Gebruik je je laptop enkel voor internet en documenten typen, dan heb je bijvoorbeeld aan 4GB werkgeheugen voldoende. Wil je echter ook video’s en foto’s bewerken, dan dien je toch op zijn minst over 8GB te beschikken.

Dit geldt ook voor de processor; doe je niet veel anders dan internetten, dan zit je met een eenvoudige processor zoals een AMD Ryzen 5, Intel Pendium of Intel Core i3 al wel goed. Voor zwaarder gebruik kan je echter beter voor een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 gaan. Ben je een actieve gamer of beeldbewerker, dan moet je toch zeker een quad core-processor, AMD Ryzen 7 of Intel Core i7 hebben.

Verbinding, aansluiting en opslagmedium

Tegenwoordig kan je het ene apparaat nog niet kopen, of je koppelt er alweer een ander apparaat aan. Dit geldt ook zeker voor de laptop. Zo zijn USB-aansluitingen nodig voor een draadloos toetsenbord of draadloze muis, en voor extra schermen dien je over een HDMI-poort te beschikken. Maak je gebruik van internet-kabels? Zorg dan dat je een UTP-aansluiting hebt.

Ook qua opslag heb je enkele keuzes. Zo kan je naast enkel de harddrive ook gaan voor een SSD (solid-state drive). Een laptop die SSD gebruikt, start aanzienlijk sneller op en laadt programma’s ook rapper.

Extra

Tot slot zijn er nog extra attributen of kwaliteiten die je kan kiezen voor je laptop. Zo zijn er laptops met lichtgevende toetsenborden, extra beeldschermen en kan je zelfs voor een touchscreen laptop gaan. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de toegevoegde waarde hiervan en in hoeverre je dit nodig hebt, want het kan de prijs flink opkrikken.