De winter is weer aangebroken en de langste dagen van het jaar zijn begonnen. Veel mensen hebben dan ook last van een winter of een najaarsdip. Deze dip is een minder erge vorm van een winterdepressie, je zit minder lekker in je vel en je hebt weinig energie. Je wil je lekker terugtrekken en een winterslaap houden klinkt helemaal niet verkeerd. Nu is het helemaal niet erg om in de winter alles op een lager pitje te zetten, maar je wil natuurlijk wel lekker in je vel zitten. Om je winterdip te verminderen hebben wij een aantal tips voor je. In dit eerste deel van deze blogserie kijken we naar wat de winterdip nu precies is en waardoor het ontstaat. Zo krijg jij jouw winterdip onder controle!

Winterdip of winterdepressie?

Naast de winterdip bestaat er ook nog een heftigere variant, namelijk de winterdepressie. De oorzaak van beide mentale staten is hetzelfde. Vaak zijn de symptomen ook hetzelfde, alleen wordt de winterdepressie gekenmerkt door het langer aanhouden van deze symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Je bent moe en blijft dit gedurende de dag
  • Je wordt niet met een uitgerust gevoel wakker, ook al heb je genoeg uren slaap gehad
  • Je voelt je erg somber
  • Je hebt geen zin meer om dingen te doen
  • Je raakt snel boos, onrustig of ge├»rriteerd
  • Je concentratie gaat een stuk achteruit

Hoe ontstaat de winterdip?

Om een oplossing te bieden voor de winterdip, moeten we ook weten wat de oorzaak hiervan is. De oorzaak van de winterdip heeft vooral te maken met dat je minder zonlicht krijgt. In de herfst en in de winter is het daglicht minder sterk en hebben we te maken met minder zonuren. Dit betekent dat jouw vitamine D voorziening een stuk minder is.

Wanneer je last hebt van een winterdip, dan is de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in de war. Omdat er minder daglicht overdag is blijft het lichaam overdag ook melatonine aanmaken. Dit zorgt ervoor dat je biologische klok ook niet helemaal meer in zijn goede ritme zit.

Door de veranderingen in de hoeveelheid licht en de invloed van melatonine, blijf je als persoon gedurende de dag meer slaperig, vermoeid en voel je je somberder. Wanneer het voorjaar begint gaat dit gevoel over, omdat de zon zijn kracht weer terugkrijgt en we dus ook weer te maken krijgen met meer zonuren.

Zelf de lichthoeveelheid in huis regelen?

Een fijne uitvinding om zelf de lichthoeveelheid in je huis te regelen, zijn shutters. Shutters kopen kan online, maar ook in de winkel!