Het is makkelijker gezegd dan gedaan, goed voor jezelf zorgen. Toch is het heel belangrijk. Zo leef je namelijk gezonder en gelukkiger. Zet jezelf niet altijd op de laatste plaats, maar kies er juist liever voor om goed aan jezelf te denken. Dat lukt op allerlei manieren: in dit artikel delen we tips.

Maak gebruik van zorg

We hebben een goed zorgsysteem in Nederland. Maak daar dan ook gebruik van. Als je acute zorg nodig hebt, is de kans groot dat je hiernaar handelt. Met kleinere, subtielere kwalen blijven velen van ons echter lang rondlopen. Ach, dat gaat wel weer over: is dit ook jouw mentaliteit? Dit is niet altijd de slimste keuze, want het kan zo zijn dat er toch iets groters aan de hand is. Maak er daarom een gewoonte van om de huisarts te bezoeken, ook als een klacht niet ernstig lijkt. Dit wordt vergoed met de basisverzekering, die in Nederland verplicht is om af te sluiten. Je kunt ook kiezen voor een aanvullende verzekering, voor meer gerichte zorg zoals fysiotherapie of voetzorg. Op die manier hoef je ook dit type zorg niet uit te stellen.

Gezond leven

Je hoopt natuurlijk dat je niet vaak ziek wordt. Maar kies alsnog voor een goede zorgverzekering, want het is fijn om op goede zorg te kunnen rekenen als het toch nodig is. Aan de andere kant kun je veel doen om ziek worden te voorkomen. Leef zo gezond mogelijk: dit verkleint het risico op ziektes en aandoeningen aanzienlijk. Het zit ‘m in verschillende factoren. Eet gezond en gevarieerd. Dit betekent niet dat je moet diëten, maar kies wel vaak bewust voor de gezonde opties. Zorg dat je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Daarnaast is het goed om veel te bewegen: dit heeft zowel gezondheidsvoordelen voor je lichaam als je geest. Je bent fitter, krijgt een betere weerstand en zit lekkerder in je vel. Je kunt intensief sporten, maar ook een matigere vorm van beweging doet je goed. Als het maar op regelmatige basis is. Maak bijvoorbeeld dagelijks een wandeling van dertig minuten tot een uur, om een mooi voorbeeld te geven. Zo kom je ook meteen in de buitenlucht: dit telt tevens mee bij gezond leven. De frisse lucht doet je goed en maakt dat je tot rust komt, zeker in het bos of aan het strand bijvoorbeeld. Probeer verder genoeg te slapen: ga er op tijd in ’s avonds. Ervaar zo min mogelijk stress in je leven, bijvoorbeeld door vaker te ontspannen in de buitenlucht of door te mediteren.

Sociale contacten

Mensen zijn sociale wezens. Daarom is het belangrijk om de band met onze sociale contacten te onderhouden. Je kent immers vast het verdrietige gevoel van het verwateren van een vriendschap, terwijl je elkaar eigenlijk nog wel zou willen zien. Het is in het drukke bestaan vaak wel nodig om hier een proactieve houding in aan te nemen. Gebruik werkdruk of andere drukte ook niet steeds als een excuus om een afspraak met vrienden of andere belangrijke mensen om je heen af te zeggen. Het kan van tevoren zo lijken dat je er geen zin in hebt, maar als je eenmaal samen bent met je naasten, is het vaak juist heel prettig. Sociaal contact maakt je vrolijk: ga het daarom niet uit de weg. Doordeweeks is het misschien lastig om met vrienden af te spreken, maar in het weekend is hier vast en zeker een gaatje voor te vinden. Je kunt dit ook weer combineren met de bovenstaande tip. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of sporten met een vriend, zodat je meteen aan je beweging komt. Gezond bezig zijn is op die manier ook nog eens gezellig! Richt je hierbij op het onderhouden van de band met de mensen die je graag ziet: de relatie hoort je meer energie te geven dan energie te kosten.

Met de bovenstaande tips is het mogelijk om beter voor jezelf te zorgen. Signaleer gezondheidsklachten tijdig, leef zo gezond mogelijk en onderhoud sociale contacten: het zijn drie mooie pijlers om naar te leven.