Heeft u recent een ongeluk gehad en bent u daardoor minder mobiel? We snappen dat dat ontzettend vervelend is. Niemand vindt het leuk om afhankelijk te zijn van anderen, maar soms hebben we geen keus. Maar wees niet getreurd, er zijn ontzettend veel hulpmiddelen die u kunnen helpen om zelfstandig op pad te gaan. In deze blog bespreken we een aantal hulpmiddelen die u aan kunt schaffen of tijdelijk kunt huren om uzelf makkelijk te verplaatsen terwijl u minder goed ter been bent.

Krukken

Krukken kunnen gebruikt worden wanneer iemand een verwonding heeft aan één van zijn benen (denk aan een blessure of botbreuk) of wanneer zijn benen geen gewicht kunnen/mogen dragen. De meeste krukken hebben een steun voor de onderarm om uzelf te ondersteunen. Deze zijn in hoogte verstelbaar. Een nadeel aan krukken is dat het bijna onmogelijk is om iets in uw handen te hebben tijdens het lopen. Als u een lange tijd op krukken moet lopen, wordt het aangeraden om voor lange afstanden een rolstoel erbij te hebben om uitputting te voorkomen.

Rolstoel

Een rolstoel is een vervoersmiddel voor iemand die slecht of (bijna) niet zelf kunnen lopen. Op deze manier kunt u toch mobiel blijven. Er zijn verschillende soorten rolstoelen, zoals rolstoelen met grote wielen waarmee u uzelf voort kan bewegen met uw handen. Op deze manier bent u niet afhankelijk van een tweede persoon die u voort hoeft te duwen en kunt u makkelijk alleen op stap.

Rollator

Een rollator is een hulpmiddel wat bestaat uit een lichtgewicht buizenframe met drie of vier rubberen wieltjes. Een rollator is voorzien van handremmen die vastgezet kunnen worden. Bijna alle rollators hebben een boodschappenmandje en een zitting waarop u kunt uitrusten of waar u bijvoorbeeld een dienblad op kan zetten. Rollators bieden veel steun, waardoor u minder snel zult vallen.

Scootmobiel

Een scootmobiel is een handig vervoersmiddel om uzelf van A naar B te verplaatsen in het verkeer. Het zijn drie- of vierwielige scooters met een maximum toegelaten snelheid van 25 kilometer per uur. Een persoon op een scootmobiel mag gebruik maken van de rijbaan, het fietspad en de stoep. Een scootmobiel moet voorzien zijn van verlichting in het donker, zowel aan de voor- en achterkant. Meestal mag u met uw scootmobiel supermarkten binnenrijden, wat het makkelijk maakt om zelfstandig boodschappen te doen bijvoorbeeld.