Dit schooljaar opende een ambitieus schoolterrein haar deuren. Het Eemsdelta college in Appingedam is een “onderwijsdorp” waarin drie middelbare scholen gevestigd zijn. Ontworpen door De Unie Architecten en gebouwd door BAM Bouw en Techniek is dit een toekomstbestendig gebouwencomplex geworden met een vloeroppervlakte van bijna 17.000 m2. In dit mooie project is gekozen voor sectionaaldeuren van Rolflex.

Nieuwbouw

De onstabiele bodem in de noordelijke regio vormde de eigenlijke aanleiding voor het project. De bestaande panden van de drie onderwijsinstellingen voldeden niet langer aan de eisen voor aardbevingsveiligheid. De aanpassingen die nodig waren zouden grote investeringen vergen. Omdat de panden eigenlijk ook al te groot zouden worden voor het krimpende leerlingenaanbod is voor de nieuwbouw besloten. Er is ruim 4 jaar gewerkt aan het project, dat begin dit schooljaar voor de leerlingen en docenten werd opengesteld.

De Unie Architecten

Eén van de panden op de campus is een zogenaamd techniekgebouw. Hierin zijn werkplaatsen en/of technieklokalen gevestigd waar niet alleen de leerlingen van de school maar ook de lokale bewoners gebruik van kunnen maken. In dit pand koos De Unie Architecten voor Compact sectionaaldeuren van Rolflex. Eén van de deuren fungeert als flexibele afscheiding tussen de hal en het lokaal. De andere deuren sluiten de ruimte naar buiten toe af. Alle deuren zijn uitgevoerd in transparant materiaal voor een mooie strakke uitstraling en voldoende lichtinval. Door dezelfde kleuren te gebruiken voor deze deuren als voor de rest van de kozijnen ontstaat een uniforme uitstraling.

De keuzen van de architect

De architect koos voor de Compact sectionaaldeuren omdat deze weinig ruimte innemen in het pand. De secties of panelen van de deur vouwen zich compact boven de deuropening op. Hierdoor past de deur goed in ruimtes met schuine daken of installaties achter de deur. Ook kan de deur mooi worden weggewerkt in een systeemplafond. Er zijn dan geen plafondrails of motoren in zicht. De architect viel tevens voor de fraaie industrïele architectonische uitstraling van deze sectionaaldeur. In tegenstelling tot andere sectionaaldeuren zijn bij de Compact deur geen scharnieren te zien. Deze zitten tussen de panelen verwerkt. Dit maakt de deur zeer geschikt voor projecten waar uitstraling van belang is, zoals dit onderwijsproject, maar ook voor commerciële ruimtes zoals bijvoorbeeld autoshowrooms.

De Compact sectionaaldeur is een deur die uitsluitend wordt gemaakt door Rolflex. Vanuit Nederland vindt de deur zijn weg over de hele wereld. De deur wordt veel toegepast in industriële projecten zoals spuitcabines, bij kraanbanen en verdiepingsvloeren, maar ook in autowerkplaatsen en  showrooms. In Nederland heeft Rolflex een eigen monteursteam waardoor installatie én onderhoud vakkundig kunnen worden uitgevoerd.