De relatie tussen incontinentie en psychische problemen
Uit onderzoek is gebleken dat mentale problemen van invloed kunnen zijn op incontinentie. Stress, angst en depressies zouden ervoor zorgen dat iemand met incontinentie meer last heeft van urineverlies. Maar andersom kan incontinentie ook psychische klachten veroorzaken. Mensen met incontinentie hebben vaker last van een laag zelfbeeld en schaamte. Toch kun je urineverlies prima opvangen. TENA incontinentiemateriaal kan je leven draaglijker maken.
Incontinentie als gevolg van mentale klachten
Stresshormonen zijn de boosdoener. Mensen met psychische problemen in hun leven ervaren meer stress. Het lichaam geeft dus een heftige reactie op stress en angst. De geest heeft invloed op het lichaam. Dit komt door de verschillende neurotransmitters die door ons lijf circuleren. Door een uitlokkende stressfactor, krijgt ons lichaam het signaal door om te vechten of om te vluchten. Het hele lichaam raakt hierbij uit balans. Dit heeft verschillende lichamelijke klachten tot gevolg. Mentale problemen zorgen verder voor meer stress en een hoger risico op een depressie. Mensen met psychische problemen zijn dus vatbaarder voor bipolaire stoornissen, stress en dus ook blaasaandoeningen. Soms gaat er iets mis vanuit het brein. De signalen die naar de bekkenbodemspieren worden gestuurd, zijn in dat geval verstoord. Spieren verslappen en ook ons zenuwstelsel reageert dan niet goed meer. Onderzoek onder vrouwen heeft uitgewezen dat 56% van de vrouwen met psychische incontinentie, angstklachten had. Verder had ook een aanzienlijk deel last van een depressie.
Psychische oorzaken die invloed hebben
Dementie, alzheimer en andere hersenaandoeningen kunnen direct incontinentie veroorzaken doordat bepaalde delen in de hersenen niet goed meer functioneren. Mensen met dementie kunnen bijvoorbeeld zo verward zijn dat ze niet meer naar het toilet gaan of niet meer weten hoe ze hun behoefte moeten doen. Ook een psychose kan voor buitengewone verwardheid zorgen. Hierbij zijn mensen angstig en kunnen ze soms niet op tijd bij de wc komen. Voor mannen met incontinentie is er TENA Men verkrijgbaar.
Indirecte oorzaken
Incontinentie is vaak het gevolg van langdurige psychische klachten. Mensen met een psychische stoornis kunnen zichzelf doorgaans minder goed verzorgen. Bovendien leeft deze groep gemiddeld minder gezond. De disbalans van het lichaam zorgt op deze manier weer voor blaasproblemen. Overgewicht en te weinig lichaamsbeweging zijn van invloed op de bekkenbodemspieren. Dit komt door de constante druk op de blaas door het lichaamsgewicht. Mensen die weinig water drinken en veel cafeïnehoudende producten consumeren, hebben ook een grotere kans op een geprikkelde blaas. Druk op de blaas en een geïrriteerde blaas zorgen namelijk voor urineverlies.
Medicatiegebruik
Medicijnen vergroten soms het risico op urineverlies. Dit kan een bijwerking zijn. Bepaalde medicatie tegen psychische klachten kunnen voor meer ontspannen spieren zorgen. Deze kunnen ook de bekkenbodemspieren en blaas ontspannen, waardoor urineverlies wordt uitgelokt. Regelmatig een beetje urineverlies kan duiden op (chronische) incontinentie. Je kunt met je huisarts bespreken om eventueel naar een psycholoog te gaan of verder lichamelijk onderzoek uit te laten voeren. Ook zal duidelijk worden of medicatie de boosdoener is. Op deze manier kun je de onderliggende oorzaak sneller achterhalen. Incontinentie heeft niet altijd een duidelijke oorzaak. Ga onder andere gezonder leven en meer bewegen, om de klachten tegen te gaan. Gebruik verder TENA incontinentiemateriaal om urine op een comfortabele manier op te vangen.