Spaargeld is altijd goedkoper dan lenen, logisch. Soms is het echter zo dat je een bepaalde aankoop of verbouwing moet verrichten om jouw dagelijks leven te kunnen leven en je er op dat moment niet het geld voor hebt. Een persoonlijke lening biedt dan een goed alternatief. Geld lenen komt altijd met een risico en daarom bespreken we in dit artikel 5 belangrijke tips om zo verantwoordelijk mogelijk geld te lenen.

1. Bereken hoeveel je iedere maand kunt missen voor je lening

Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, betekent het ook dat je deze moet afbetalen. Het is zo dat je de lening niet direct hoeft terug te betalen, maar uiteindelijk moet dit natuurlijk wel gebeuren. Het is daarom goed om een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven te maken. Houd je geld over? Dan is dat het bedrag wat je kunt missen aan het terugbetalen van de lening.

2. Kies een looptijd dat past bij je budget

Er is een vastgestelde periode vooraf bepaald waarover je de lening moet terugbetalen. Dit heet de looptijd. Het is verstandig om een looptijd te kiezen die past bij je financiële situatie. Een langere looptijd geeft je meer ruimte om geleend geld terug te betalen en minder hoge maandlasten. Het is echter wel zo dat je meer rente betaald hoe langer deze loopt.

3. Kies een looptijd die past bij de levensduur

Stel, je leent voor de aanschaf van een nieuwe auto die wellicht nog vijf jaar rijdt. Zorg er dan voor dat de looptijd niet langer dan vijf jaar is, want dan betaal je langer dan je de auto daadwerkelijk gebruikt. Dat is hartstikke zonde.

4. Voeg leningen eventueel samen

Heb je meerdere leningen? Dan is het handig om deze over te sluiten naar één nieuwe lening. Dit geeft meer overzicht en is vaak ook een stuk voordeliger. Je betaald anders dubbele rente.

5. Verbouwen? Ontvang belastingvoordeel!

Wil je geld lenen om een verbouwing te bekostigen? Dan kun je de rente van je persoonlijke lening aftrekken van je belastbare inkomen. Een kleine meevaller in jouw belasting!