Een van de voordelen van je eigen onderneming hebben is dat je zelf kunt kiezen wat je uitbesteedt aan anderen en wat je zelf doet. Als het jouw droom is om binnen een bepaalde branche de beste ondernemer te zijn in bijvoorbeeld Amsterdam, dan wil je ook de beste boekhouders in Amsterdam tot je beschikking hebben. Hoe vind je nou die perfecte boekhouder voor jouw onderneming? Hieronder beschrijven wij de belangrijkste punten om jou te helpen in je keuze.

Boekhouder op maat

Het is belangrijk een boekhouder te kiezen die past bij jouw wensen en verwachtingen. In welke ondernemingszaak is de boekhouder gespecialiseerd, welk budget stel je beschikbaar en kennen ze de regels van de branche waarin je werkzaam bent? Ben je opzoek naar nauw contact met je boekhouder of vind je enkele keren per kwartaal ook al voldoende? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen voor je opzoek gaat naar de boekhouder die bij je past.

Geen onverwachte kosten

Je zou niet de eerste zijn die na een kennismakingsgesprek opeens een factuur op de mat krijgt. Of dat je er aan het eind van het jaar achter komt dat de rekening van de boekhouder een stuk hoger is dan verwacht. Hierom is het belangrijk dat je glasheldere afspraken maakt over het kostenplaatje:
Betaal je een vast bedrag per jaar?
– Is het kennismakingsgesprek kosteloos en vrijblijvend?
– Kun je altijd met een vraag terecht of zitten hier extra kosten aan?

Mee met de tijd

De technologie blijft zich ontwikkelen en dit maakt het boekhouden ook steeds eenvoudiger en overzichtelijker, maar dan heb je wel een boekhouder nodig die met de tijd mee gaat. Een manier om te testen of een boekhouder zijn kennis bijhoudt, is door na te gaan of hij is aangesloten bij een beroepsvereniging zoals NOAB en op de hoogte is van de nieuwste btw-regels. Nu hoeft een boekhouder natuurlijk niet aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging om te weten waar hij het over heeft. Ga na op welke andere manier de boekhouder zijn kennis bijspijkert en bij de tijd blijft.

Eén optie is nog geen keuze

Praat minstens met twee potentiële boekhouders, één optie is nog geen keuze. Interview met meerdere boekhouders om te vergelijk wie het best bij jou en je bedrijf past. Onthoud, de juiste boekhouder verlicht de werkdruk en levert geld op, niet andersom.