Eten kan een grote kostenpost zijn voor een restaurant of hotel. Veel uitbaters spenderen zelfs meer dan 30% van hun inkomsten aan eten alleen. Gelukkig zijn er manieren om de kosten van uw restaurantrekening te drukken zonder in te boeten aan kwaliteit of service. Lees verder om meer te weten te komen over enkele eenvoudige tactieken om geld te besparen op het menu van uw restaurant.

Wat is foodcost?

Voedingskosten worden gedefinieerd als de kosten die een bedrijf maakt voor de aankoop en verwerking van voedsel. Het verwijst naar de totale kosten van het kopen van ruwe ingrediënten en ingrediënten die zijn verwerkt tot voedsel. U kunt de voedselkosten van een cateringbedrijf berekenen door de kosten van de gebruikte ingrediënten, de arbeidskosten en de kosten van de apparatuur bij elkaar op te tellen. De uitrusting omvat de kosten van de koelkast en de bijbehorende accessoires, de kosten van de vriezer en de kosten van het fornuis. De arbeidskosten omvatten de kosten van de kok, de koks en andere werknemers.

Berekening van de kosten van een cateringbedrijf

Zoals hierboven vermeld, kun je de kosten van de ingrediënten, de arbeidskosten en de kosten van de apparatuur bij elkaar optellen om de kosten van een cateringbedrijf te berekenen. U kunt echter ook de kosten van een cateringbedrijf berekenen door te kijken naar de menuprijzen en het aantal en type gerechten dat wordt geserveerd. Als het menu gerechten bevat waarvoor een groot aantal ingrediënten wordt gebruikt, kunnen de menuprijs en de kosten van het eten hoog zijn. In dat geval is het menu misschien niet aantrekkelijk voor de klanten en genereert het misschien niet genoeg inkomsten om de kosten van de exploitatie te dekken.

Het berekenen van de kostprijs van een individueel gerecht

Als u de kosten van een individueel gerecht wilt weten, kunt u de kosten van de ingrediënten en de kosten van de apparatuur berekenen. U kunt echter niet de arbeidskosten berekenen. U kunt dus de kosten van een individueel gerecht berekenen door de kosten van de ingrediënten, de kosten van de apparatuur en de winstmarge bij elkaar op te tellen. Nu u de kosten van de ingrediënten en de kosten van de uitrusting hebt, kunt u de kosten van een afzonderlijk gerecht berekenen door de kosten van de ingrediënten en de winstmarge bij elkaar op te tellen.

De kosten van eten verlagen

Er zijn verschillende manieren om de voedselkosten te verminderen. De eerste en belangrijkste methode is het beheersen van de voedselkosten van elk gerecht dat u serveert, zodat er geen extra ingrediënten worden toegevoegd. Dit komt omdat extra ingrediënten in een gerecht de voedselkosten verhogen, terwijl een minder duur gerecht dezelfde smaak heeft maar lagere voedselkosten. U kunt dus de voedselkosten van elk gerecht beheersen door een minder dure basis van ingrediënten te gebruiken. Een andere manier om de kosten te drukken is het gebruik van ingrediënten met een lage kostprijs per eenheid. Wortelen hebben bijvoorbeeld een lage kostprijs per eenheid. Als u echter wortelen in een kerrieschotel serveert, stijgt de totale kostprijs van de kerrieschotel door de hoge kostprijs van wortelen. Voeg dus wortelen toe aan de curry om de kostprijs te drukken en de kwaliteit van de curry niet te verminderen.

De invloed van de voedselprijzen op de winstmarges

Zoals hierboven vermeld, als u de voedselkosten van elk gerecht niet onder controle houdt, zal dit resulteren in hoge voedselkosten, wat uw winstmarges negatief zal beïnvloeden. In sommige gevallen kan een hoge kostprijs ook leiden tot een daling van de winstmarges wanneer het gerecht niet goed wordt onthaald door de klanten. In dat geval kunt u de kostprijs van een gerecht verlagen door ingrediënten met een lage kostprijs per eenheid te gebruiken. U kunt ook minder dure basisingrediënten zoals wortelen in een curryschotel gebruiken om de kosten van de curryschotel te drukken. U kunt ook proberen het aantal ingrediënten in een gerecht te verminderen en een combinatie van ingrediënten te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld een kipsalade opdienen met wortelen, selderij, augurken en mayonaise. Dit mengsel van ingrediënten heeft een lage kostprijs per eenheid. De kostprijs van de salade is dus laag en het zal leiden tot hoge winstmarges.

Berekening van de voedselkost: meer dan de som van de ingrediënten

In sommige gevallen kan het zijn dat de kosten van de ingrediënten hoog zijn, maar de kosten van de apparatuur laag en omgekeerd. Dit betekent dat de totale productiekosten van het gerecht hoog zijn en meer bedragen dan de kosten van de ingrediënten. In dit geval moet u rekening houden met de werkuren van de kok, de tijd die nodig is om het gerecht te bereiden, en de hoeveelheid bediening om tot een definitief besluit te komen over de kostprijs van het gerecht. Als de arbeidstijd van de chef en de tijd die nodig is om het gerecht te bereiden hoog zijn, stijgen de kosten van het gerecht. In dat geval kunt u de werktijden van de kok veranderen of de tijd die nodig is om het gerecht te bereiden verminderen. Op dezelfde manier, als de hoeveelheid bediening hoog is, leidt dit tot hoge voedselkosten. U kunt de hoeveelheid bediening verminderen door de grootte van de borden te verkleinen, het aantal stukken op elk bord te verminderen en minder dure borden te gebruiken.

Wat nu te doen

Nu u weet hoe u de voedselkosten kunt berekenen en verlagen, kunt u deze technieken gebruiken om de winstgevendheid in uw bedrijf te verbeteren en de winstgevendheid te verhogen. Nu je weet hoe je de kosten van eten berekent en verlaagt, kun je deze technieken gebruiken om de winstgevendheid van je zaak te verbeteren en de winstgevendheid te vergroten. Eerst moet u de kosten bepalen voor het serveren van elk gerecht, wat u kunt doen door te kijken naar de menuprijzen en het aantal en type van de geserveerde gerechten. Vervolgens moet u de kosten van elk gerecht verlagen door ingrediënten met een lage kostprijs per eenheid te gebruiken. U kunt de serveerkosten verminderen door minder dure borden te gebruiken, de grootte van het bord te verkleinen en groenten, salade, brood of andere ingrediënten toe te voegen om de kosten van het gerecht te drukken.