We genereren met zā€™n allen bergen afval. Helemaal afval-vrij leven is wel erg moeilijk, maar er zijn zeker stappen die je kunt zetten om minder afval te produceren. Het is eenvoudiger dan je misschien denkt! Lees gauw verder voor meer inspiratie.

Minder producten met verpakking

Het lijkt vandaag de dag soms wel alsof alles wordt verpakt. Komkommers in plastic folie, fruit in plastic bakjes, noem het maar op. Toch kun je hier slimmere keuzes in maken. Kies bewust voor minder verpakkingsmateriaal! Zo zijn er supermarkten en andere winkels te vinden waar je zelf bakjes kunt meenemen. Maar het kan nog veel eenvoudiger zijn. Zie je in de supermarkt een variant van groente of fruit zonder verpakking? Dan neem je dat product mee! Ga voor verpakkingsvrije zeep en shampoo: kies bijvoorbeeld voor een shampoo bar. Gebruik je koffiepads of -cups? Kies liever voor een grotere zak koffiebonen, zodat je niet bij ieder kopje koffie afval genereert. Al deze keuzes tellen mee! Schat maar eens in hoeveel bergen afval je al in een jaar tijd bespaart.

Grotere verpakkingen

Natuurlijk komen sommige producten nu eenmaal in verpakkingen, het kan niet anders. Maar wat wel goed mogelijk is? Kies voor grotere verpakkingen, waar meer in past! Denk aan voordeelverpakkingen. Daar kun je ook nog eens extra goedkoop mee uit zijn ā€“ dat is uiteraard mooi meegenomen. Koffie kopen kan bijvoorbeeld goed in grotere verpakkingen. Datzelfde geldt voor alle producten die je lang kunt bewaren, zoals rijst, pasta en thee. Maar denk ook aan wasmiddel of handzeep. Een extra tip: bestel het lekker online, zodat het thuis wordt bezorgd. Zo hoef je die grotere verpakkingen niet eens zelf te slepen vanuit de winkel. Wel zo praktisch.

Nee/nee-sticker

Per post kan er een heleboel reclame binnenkomen op je adres. Ervaar je dit ook zo? Neem dan een nee/nee-sticker die je op de brievenbus plakt. Zo weten de postbezorgers dat reclamepost niet welkom is op jouw adres. Je kunt wat betreft post trouwens nog meer slimme keuzes maken. Stap over van een papieren krant op een digitale krant. Sommige belangrijke brieven wil je misschien het liefst op papier ontvangen, maar veel instanties maken het ook al mogelijk om digitaal post te krijgen. Elk papiertje dat minder geprint wordt, is er weer eentje!

Minder kopen

We hebben in de moderne samenleving de neiging om veel spullen te kopen. Van kleding tot gadgets: we doen er lang niet altijd even zuinig mee. Probeer minder te kopen! Zo hoef je immers ook minder weg te gooien. En doe zo lang mogelijk met de spullen die je hebt, want dit is tevens een manier om minder afval te produceren.

Wasbare producten

Van steeds meer producten is er een wasbare variant te vinden! Wasbare wattenschijfjes om make-up te verwijderen, wasbare luiers, wasbaar menstruatieondergoed: het kan bakken met afval besparen. We geven toe, het is best even wennen om hierop over te stappen. Maar probeer het gewoon eens uit! Je helpt de wereld en de toekomstige generaties er absoluut mee ā€“ een belangrijke gedachte om in het achterhoofd te houden.