Dat de gasprijzen op een historisch hoogtepunt zijn dit jaar is geen nieuws meer. Het brengt veel onverwachte kosten met zich mee, waar je misschien niet op gerekend had. Toch is er ook een mogelijkheid om minder gas te gebruiken en je huis te verwarmen, dus kun je namelijk doen met infrarood verwarmingen. Hoe dat precies werkt lees je in dit artikel.

Wat is een infrarood verwarming?

Een infrarood paneel is een vlakke plaat die je aan het plafond of tegen de muur kunt bevestigen. Dit paneel staat wanneer deze aan is tussen de 60 en 200 graden. Dit duurt een paar minuten, maar als de plaat op temperatuur is gaat deze direct warmte uitstralen. Het fijne aan een infraroodverwarming is dat het niet per se de lucht verwarmd, maar wel spullen, mensen en dieren. Onder of naast het paneel voel je de warmte dus goed. Het is vergelijkbaar met de zon op een frisse voorjaarsdag.

Waar kan je infraroodpanelen gebruiken?

Infraroodpanelen zijn handig om te gebruiken op plaatsen waar je vaak lang bent, zoals bij de bank of de eettafel of slaapkamer. Wanneer je er niet bent, is het zonde om de panelen aan te laten. Dit komt omdat ze dus geen lucht verwarmen, zoals een centrale verwarming wel doet. Het is dan ook belangrijk om te weten dat infraroodpanelen niet een hele centrale verwarming kunnen vervangen.

De infraroodpanelen hang je het beste aan het plafond, ongeveer 2,60 meter boven de vloer. Wanneer het plafond in je huis hoger is, kun je de panelen aan draadjes hangen. Zo blijf je de warmte toch goed voelen.

Welke soorten infraroodpanelen zijn er?

Sommige panelen kun je los neerzetten en andere panelen kun je alleen aan het plafond hangen. Er zijn varianten die je kunt bedienen met met een afstandsbediening en sommige met de thermostaat.

Bespaar ik geld met infraroodpanelen?

Het ligt eraan hoe je de panelen gebruikt, maar als bijverwarming kan een infraroodpaneel ervoor zorgen dat je minder gas nodig hebt. Wanneer je een paneel hangt boven de zithoek, dan kun je de thermostaat lager zetten in de woonkamer.

Heb je vragen over wat infraroodpanelen voor jouw woning kunnen doen, vraag dan altijd advies van een expert. Zo weet je zeker dat je een passende aankoop doet voor jouw situatie.