Vloerverwarming is een zeer efficiënte manier van je woning verwarmen. Efficiënt betekent dat het tevens een duurzame manier van verwarmen is: met relatief weinig energie, bereik je namelijk relatief veel warmte. Wil jij een nóg duurzamere vloerverwarming? In dit artikel lees je tips om optimaal gebruik te maken van jouw vloerverwarming.

1. Combineren met een duurzame energiebron

De gasprijzen zijn momenteel nog steeds torenhoog. Naast dat dit vervelend is in de portemonnee, toont het ook de noodzaak aan om afstand te nemen van deze eindige energiebron. Vloerverwarming kun je efficiënt combineren met een warmtepomp. Met een warmtepomp haal je warmte uit de buitenlucht of uit de bodem, waardoor de gasverwarming volledig of gedeeltelijk vervangen kan worden.

Zonnepanelen zijn ook een uitstekende manier om de benodigde energie voor de vloerverwarming op een duurzame manier op te wekken. Net als bij een warmtepomp, kunnen zonnepanelen een gasverwarming gedeeltelijk of volledig vervangen. Afhankelijk van de locatie, capaciteit en de hoeveelheid zonnepanelen.

2. Installeren van een pompschakelaar

Een pompschakelaar zorgt ervoor dat het water niet continu wordt rondgepompt. Als een ruimte voldoende is verwarmd, zorgt een pompschakelaar ervoor dat de circulatie automatisch wordt stilgezet. Op die manier bespaar je een hoop onnodige energie(kosten).

3. Aanbrengen van isolatiemateriaal

Een vloerverwarming wordt logischerwijs aangelegd op de vloer. Je hebt echter maar warmte nodig in één richting: naar boven. Om te voorkomen dat er warmte kan ‘weglekken’ in de (onder)vloer of naar de kruipruimte, is het belangrijk om deze goed te isoleren. Er is allerlei isolatiemateriaal verkrijgbaar om onder de vloerverwarming en in de kruipruimte aan te leggen.

Uiteraard bepaalt ook de verdere woningisolatie de effectiviteit van de vloerverwarming. Isoleer dan ook niet enkel de vloer, maar zorg ook voor een goede dak, raam- en spouwmuurisolatie.

4. Kiezen voor een geleidende vloer

Vloerverwarming wordt aangelegd onder de vloer. Vloeren van beton, natuursteen, keramische tegels en PVC geleiden de warmte van de vloerverwarming beter dan parket, laminaat en vloerbedekking. Als je kiest voor een vloer die de warmte goed geleid, zul je minder hoeven te stoken voor een groter warmtebereik.