Heb jij verhuisplannen of investeer je graag in je eigen woning? Er zijn allerlei ingrepen die je kunt doen om de waarde van je woning te verhogen. In dit artikel zijn de meest effectieve manieren op een rij gezet. 

Energiezuinige woning

Isoleren

Isoleren van de woning is een ontzettend effectieve en veelal zeer betaalbare manier om de woningwaarde te verhogen. Het zorgt voor een energiezuinigere woning, een groener energielabel en drukt direct de energiekosten. Je kunt voorzetramen plaatsen van platen Plexiglas, gevelisolatie aanbrengen, maar ook kiezen voor grote(re) ingrepen als vloer-, (spouw)muur- of dakisolatie.

Groene energie

Gas is gedateerd, we zijn volop bezig met een transitie naar duurzame energie. Dat is terug te zien op de woningmarkt: groene energie loont. Woningen met zonnepanelen of andere vormen van groene energie, zijn meer waard dan woningen die gebruik maken van fossiele energie.

Met name zonnepanelen betalen zich uit. Alleen al door de energiebesparing die ze opleveren, zijn zonnepanelen in zo’n 7 jaar terugverdiend.

Renoveren en verbouwen

Meer ruimte

Investeringen in meer woonruimte, worden ruim al dan niet volledig terugverdiend bij de verkoop van de woning. Of het nu gaat om een dakkapel, garage, schuur, serre of het uitbouwen van de woning, méér vierkante meters zorgen altijd voor een hogere woningwaarde.

Het vooraanzicht

Potentiële kopers zullen als eerste de gevel van de woning zien. Slecht onderhoud, betekent een lagere woningwaarde. Het opknappen van de gevel is relatief goedkoop en erg effectief. Al voor enkele honderden euro’s kun je de gevel laten voegen, impregneren, stuken of verven.

De badkamer en keuken

De badkamer en de keuken zijn belangrijke ruimtes in het huis. Als deze gedateerd zijn, zal dat de woningwaarde dan ook flink naar beneden halen. Het opknappen van de badkamer en keuken, maar ook het volledig laten vervangen ervan, zorgt direct voor een stijging van de woningwaarde. Zo’n 20% tot 50% van de investering wordt bij de verkoop terugverdiend.