Brand, inbraak of storm. Bedrijfspanden kunnen schade oplopen door verschillende redenen. Heb je een eigen bedrijfspand en is het gebruik hiervan cruciaal voor je bedrijfsvoering? Dan is het raadzaam een goede gebouwenverzekering af te sluiten naast je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp’ers. Hoewel je hoopt je verzekeringen niet nodig te hebben, kan schade zich op de meest onverwachte momenten voordoen. Maar wat moet je doen als er iets met je bedrijfspand aan de hand is? In dit blog delen we enkele tips over wat je moet doen bij schade aan je bedrijfspand.

Probeer de schade te beperken

Je eigen veiligheid staat voorop. Probeer daarom alleen de schade te beperken als je zelf geen risico loopt. Zo is het in sommige scenario’s mogelijk om water op te dweilen om lekkage te voorkomen. Maar spullen redden uit een brandend gebouw? Dat is geen goed idee. Wanneer de situatie onder controle is en je zelf geen onnodig gevaar loopt, is het handig om foto’s of video’s van de schade te maken. Scherp beeldmateriaal bespoedigt de afwikkeling van de schade.

Schakel hulp in

Woedt er brand in je bedrijfspand? Bel direct 112 om de brandweer te laten komen. Zij maken hier een melding van bij verzekeraars zoals Unive. Wanneer er sprake is van inbraak dien je namens je bedrijf aangifte te doen bij de politie. Meld vervolgens zo snel mogelijk de schade bij je verzekeraar. Voor relatief kleine schades kan dit vaak online of via een app, grotere schades dienen rechtstreeks afgehandeld te worden.

Laat de schade in overleg herstellen

De dekking van je verzekering bepaalt of een verzekeraar de schade vergoedt en in welke mate. Lees daarom de verschillende dekkingen en polisvoorwaarden goed door voordat je een verzekering voor je bedrijfspand afsluit. Is er sprake van schade? Ga niet zelf op zoek naar een schade-expert of een specialist om de schade te laten herstellen. In veel gevallen worden de gemaakte kosten dan niet vergoed.

Neem voorzorgsmaatregelen

Schade aan je bedrijfspand is een nachtmerrie voor veel ondernemers. Tref daarom de benodigde voorzorgsmaatregelen om schade te voorkomen. De brandweer bij jou in de buurt geeft gratis advies over hoe je de brandveiligheid van je panden kunt verhogen. Neem daarnaast de verplichte brandveiligheidsmaatregelen uit het Bouwbesluit door. Om ongewenste gasten buiten de deur te houden is gecertificeerd hang- en sluitwerk aan te bevelen. Ook een alarmsysteem, goede buitenverlichting en camerabeveiliging helpen bij het afschrikken van inbrekers.