Bedrijfsveranderingen zijn onvermijdelijk. Bedrijven evolueren en veranderen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het is niet altijd gemakkelijk om te zien welke veranderingen op komst zijn en wat die voor uw team zullen betekenen. Daarom moeten bedrijven een strategie hebben om hun team op veranderingen voor te bereiden. Outplacement, of begeleiding bij de overgang van werknemers, is een belangrijk onderdeel van die strategie. Dit artikel geeft u inzicht in wat outplacement is, waarom het belangrijk is en hoe u aan de slag kunt met uw eigen outplacementprogramma.

Wat is outplacement?

De term outplacement beschrijft het proces waarbij een werknemer wordt geholpen bij de overgang naar een andere functie binnen dezelfde organisatie, of bij het vinden van een nieuwe functie. De term outplacement wordt ook gebruikt om de hulp aan de werknemers van een bedrijf bij dit proces te beschrijven. Personen die de organisatie verlaten, of daarover nadenken, kunnen baat hebben bij een outplacementprogramma. Het outplacementproces, in welk land, regio of stad dan ook, is een continu proces en kan vele vormen aannemen. Sommige bedrijven besteden hun outplacementprogramma uit aan een extern outplacementbedrijf, terwijl andere bedrijven interne outplacementprogramma’s hebben. Op zoek naar een goed outplacementbureau in jouw regio? Zoek dan eens op outplacement Tilburg, Amsterdam, Enschede, Groningen of Den-Bosch. Op deze manier kun je gerichter zoeken en je zoektocht sneller afronden.

Waarom is outplacement belangrijk?

Overstappende werknemers zijn cruciaal voor het succes van een bedrijf. Zonder werknemers die in staat zijn de mouwen op te stropen en de klus te klaren, hebben bedrijven niemand om de producten en diensten te produceren waar klanten om vragen. Op dezelfde manier zullen bedrijven niemand hebben om de faciliteiten van het bedrijf te bedienen en niemand om de beslissingen te nemen die nodig zijn om het bedrijf draaiende te houden. Het verlies van een werknemer kan resulteren in een zware klap voor het bedrijfsresultaat. Overstappende werknemers hebben ook hulp nodig bij de overgang van de ene baan naar de andere. Ze kunnen vaardigheden hebben die overdraagbaar zijn naar een andere baan, maar ze kunnen ook ervaringen hebben die specifiek zijn voor hun huidige baan en die niet overdraagbaar zijn naar een andere baan. Overstappende werknemers moeten hun vaardigheden en ervaringen goed kunnen beoordelen, zodat ze de overstap met zo min mogelijk verstoring kunnen maken. Dit is waar een outplacementprogramma het verschil kan maken voor het succes van het bedrijf.

Hoe begint u met een outplacementprogramma?

Begin met het evalueren van uw huidige outplacementdiensten en evalueer vervolgens de vaardigheden en ervaringen van uw werknemers. Zo kunt u de behoeften van uw werknemers beter begrijpen en ook vaststellen op welke gebieden u misschien hulp nodig hebt met uw eigen outplacementprogramma. Bepaal vervolgens de rollen en verantwoordelijkheden van elke persoon die deel zal uitmaken van je outplacementprogramma. Dit zal je helpen de rol van elke persoon in het programma te bepalen en je in staat stellen te bepalen hoeveel geld je in het programma moet steken. Met een budget kun je gericht blijven en voorkomen dat je wordt afgeleid door andere projecten die geld opslokken dat je nodig hebt voor je outplacementprogramma.

3 voordelen van een outplacementprogramma

– Het kan iemand helpen sneller een nieuwe functie te vinden – Als een werknemer aan zijn transitie begint, maar deze niet voltooit, kan hij in een impasse raken. Met een outplacementprogramma kunnen ze hulp krijgen bij het vinden van een nieuwe functie terwijl ze het transitieproces voltooien. Sommige werknemers beschikken over vaardigheden die overdraagbaar zijn naar bepaalde functies en bedrijfstakken, terwijl andere een specifieke opleiding nodig hebben om in een nieuwe functie te worden geplaatst. Een outplacementprogramma kan u helpen bepalen welke opleiding uw werknemers nodig hebben om naar een andere functie over te stappen. – Het kan een organisatie helpen kosten te besparen – Wanneer een werknemer zijn rol in het bedrijf verlaat, kan het duur zijn om een nieuwe persoon aan te werven en op te leiden om die rol te vervullen. Een outplacementprogramma kan u helpen vaststellen welke werknemers niet nodig zijn in hun huidige functie en gericht kunnen worden op een nieuwe, goedkopere opleiding. – Het kan een organisatie helpen veranderingen te beheren – Op dezelfde manier als een outplacementprogramma u kan helpen de overgang van een individu te beheren, kan het u ook helpen de overgang van de organisatie zelf te beheren. Een organisatie die in de loop der tijd is gegroeid en veranderd, zal veel werknemers hebben die verschillende perspectieven hebben op de organisatie en de richting van het bedrijf. Een outplacementprogramma kan u helpen bij de overgang van een organisatie die een nieuwe richting nodig heeft.

3 tips voor het starten van je eigen outplacementprogramma

– Begrijp wat je programma nodig heeft – Er zijn veel verschillende modellen voor outplacementprogramma’s en de manier waarop je de jouwe start hangt af van wat je programma momenteel nodig heeft. Als je huidige outplacementprogramma niet goed werkt, kun je je eigen programma starten op basis van wat je hebt geleerd. Als je huidige outplacementprogramma echter goed werkt, kun je besluiten om met een ander bedrijf samen te werken om je te helpen je eigen programma op te starten. – Identificeer de behoeften van je programma – Zodra je een beter inzicht hebt in wat je outplacementprogramma momenteel nodig heeft, kun je beginnen met het identificeren van die behoeften in je programma. Dit kun je doen door met medewerkers te praten en hun wensen en behoeften te achterhalen. Je kunt ook manieren vinden om samen te werken met andere afdelingen om aan de behoeften van je programma te voldoen. Zo kunt u de inspanningen van uw programma richten op zaken die echt belangrijk zijn voor het bedrijf en zijn werknemers. – Partner met andere afdelingen – Partnerschappen kunnen helpen om aan de behoeften van uw programma te voldoen door u te richten op zaken die belangrijk zijn voor andere afdelingen. Een organisatie kan bijvoorbeeld samenwerken met HR, zodat wanneer iemand in transitie is, hij gericht is op het vinden van een nieuwe rol die past bij zijn vaardigheden. Dit partnerschap kan helpen om aan de behoeften van beide afdelingen te voldoen.

Conclusie

De beste manier om uzelf en uw team voor te bereiden op verandering is door vandaag te beginnen. Bouw aan een cultuur van verandering waarin leden worden getraind om potentiële problemen te identificeren en aan te pakken voordat het problemen worden. Begin vandaag, en wacht niet langer tot de verandering plaatsvindt, want dat zal gebeuren als u niets doet. En vergeet niet, terwijl u zich voorbereidt op verandering, ook uw gezondheid en veiligheid in de gaten te houden. Dit is een belangrijke stap die hoe dan ook genomen moet worden. Uiteindelijk is de beste manier om te veranderen en te groeien als bedrijf, de voorbereiding op verandering.